Svalerødkilen

Svalerødkilen og Korterødkilen spiller hovedrollen i Per Linges flotte bok "Fra Ragnarok til Svolder". Handlingen dreier seg om gamle sagn og myter, og ikke minst om Olav Tryggvason og slaget ved Svolder. Det er en fantastisk historie han forteller, og tenk om dette kan stemme. Faktum er uansett at Kjeøya i sin tid het både  Sewalder og Svolder. Kilen er oppkalt etter øya og burde vel strengt tatt hete Svalerø´kilen, evt. Svolderø´kilen... Det hadde vært noe!

Innerst i kilen ligger en flott offentlig badestrand som vel-foreningen, bestående av hytte-eiere, rydder og vedlikeholder på en forbilledlig måte. (I motsetning til hva som skjer på Perlestranda i Korterødkilen.) På øst-siden er det satt opp flere felles brygge-anlegg for småbåter, og på vest-siden finner vi Mørvikodden som har litt mere ufremkommelig natur ned mot kilen. Allikevel ligger det flere hytte-perler nede ved sjøen.

Svalerødkilen Bad var i sin tid et badehotell med fest-arrangementer i helgene. Her kunne det til tider gå hardt for seg. I dag er badehotellet ombygget og restaurert til en privat bolig. På østsiden av kilen ligger Korterødfjella, med mye hytter og tyske skyttergraver fra 2. verdenskrig.

​Øverst på Røsnesåsen som ligger like nord for Svalerødkilen, finner man en flott kongegrav. Dersom Olav Tryggvason falt i slaget ved "vår" Svolder, så er det ikke utenkelig at han ble gravlagt her. Våre forfedre hedret sine falne fiender, og konger og jarler fikk som regel en staselig begravelse. Olavs far, kong Tryggve, falt i en trefning ved Lysekil, og han fikk en storslagen begravelse her. Han fikk t.o.m. øya han ble gravlagt på oppkalt etter seg: Tryggøen!



Startside
Svalerødkilen badestrand.
Kongegrava på Røsnesåsen
Utsikt sørover fra stranden.
Svalerødkilen sett fra Korterødfjella.
Tyske skyttergraver fra 2. verdenskrig på Korterødfjella med en maskingeværstilling rettet mot Svalerødkilen.